یبوست و غده یا ورم جلدی در مرغ عشق
یبوست مرغ عشق
علائم :
در این بیماری پرنده با پرهای پف کرده به گونه ای بی تفاوت در قفس نشسته و سعی در دفع فضله می کند بدون آن که نتیجه ای بگیرد. پرنده رفتاری شبیه به بیماری گرفتگی مجرای تخم گذاری از خود نشان می دهد. از دیگر علائم می توان به کم اشتهایی، سستی و بی حالی و دفع فضولات با زحمت زیاد همراه با تکان دادن خود و وجود رنگ سیاه در فضولات پرنده و خشک بودن آن اشاره کرد.
علل بیماری :
مصرف خوراک مانده و تغذیه از اشیاء غیر مجاز و همچنین اختلال در عملکرد دستگاه گوارش.
مداوای بیماری :
مالیدن روغن خوراکی مایع به مخرج پرنده. چکاندن یک قطره روغن کرچک یا روغن پارافین مایع در منقار پرنده. تغذیه پرنده با میوه و سبزیجات.
غذای پرنده باید ترکیب شیر خام با نان تست و مقدار زیادی کاهو باشد که البته این غذا نباید بیشتر از دو ساعت در قفس پرنده بماند چون فاسد می شود. اضافه کردن مقدار بسیار کم سولفات دومنیزی به آب آشامیدنی پرنده می تواند مفید باشد.
غده یا ورم جلدی مرغ عشق :
ورم زیر جلدی در پرنده ها به علت مسدود شدن یکی از روزنه ها ترشحات طبیعی بدن اتفاق می افتد. این روزنه ها که کارشان بیرون دادن بعضی از ترشحات طبیعی و داخلی بدن پرنده است گاهی بسته شده و ترشحات راهی به بیرون پیدا نمی کنند در نتیجه در زیر پوست پرنده جمع شده و به تدریج تراکم این ماده زیاد گردیده و تشکیل توموری در بدن پرنده می دهند.
درمان :
همین که تومور کاملاً رشد کرده و بزرگ شد و پوست روی آن کشیده نازک گردید موقع آن است که از زیر پوست بیرون آورده شود. پوست نازک شده را با یک تیغ تیز و استریل شده بشکافید و ماده پنیری شکل داخل آن را بیرون بیاورید. سپس به سر یک چوب خلال دندان پنبه استریلی بپیچید و زخم ایجاد شده را با آب استریل با دقت بشویید. بعد از آن پرنده را در قفس و مکانی راحت و بی سر و صدا قرار دهید و اطراف قفس را با پارچه ای بپوشانید تا از جست و خیز و فعالیت های اضافی پرنده جلوگیری شود.